HartslagSamen: nazorg bij een reanimatie

Een reanimatie kan een ingrijpende gebeurtenis zijn: voor het slachtoffer en/of diens familie, maar ook voor de burgerhulpverleners. Burgerhulpverleners zijn burgers die een reanimatiecursus hebben gehad en aangemeld zijn bij landelijk reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Om betrokkenen de kans te geven deze ingrijpende gebeurtenis met elkaar te verwerken, is Ambulancezorg Gelderland-Midden een samenwerking aangegaan met HartslagSamen.

HartslagSamen is een online ontmoetingsplatform voor alle betrokkenen bij een reanimatie: het slachtoffer, de familie of nabestaanden, burgerhulpverleners en zelfs de professionele hulpverleners. Via HartslagSamen kunnen ze met elkaar in contact komen. Vaak helpt dat bij de verwerking.

Hoe word je burgerhulpverlener?

Wil jij ook burgerhulpverlener worden? Bij een hartstilstand in jouw omgeving wordt je opgeroepen om te gaan reanimeren tot de hulpdiensten er zijn. Doordat burgerhulpverleners vaak eerder ter plaatse zijn dan de hulpdiensten, is de kans op overleving voor het slachtoffer groter. Om je aan te melden bij het landelijk reanimatieoproepsysteem HartslagNu, heb je een (geldig) reanimatiecertificaat nodig. Dit certificaat kan je bij verschillende aanbieders in jouw omgeving behalen. Ook als je vanuit je beroepsfunctie (verpleegkundige, brandweer, bedrijfshulpverlener etc.) al kunt reanimeren, mag je je aanmelden.