Als burgerhulpverlener levens redden

Wij willen van de regio Gelderland-Midden een 6minuten-zone maken. Dat betekent dat er overal binnen 6 minuten iemand kan helpen met reanimeren. Daar hebben we ook burgerhulpverleners voor nodig. Op deze pagina lees je wat dat precies zijn en hoe jij kunt helpen. 

In Nederland krijgen elke week buiten het ziekenhuis ongeveer 300 mensen een hartstilstand waarbij reanimatie nodig is. Per jaar zijn dat zo’n 15.000 tot 16.000 reanimaties. Voor de overlevingskans van de patiënt is het belangrijk dat de reanimatie zo snel mogelijk begint. Liefst binnen 6 minuten. 

In Gelderland-Midden kan er nog niet overal binnen 6 minuten met een reanimatie worden gestart. We werken er hard aan om dat voor elkaar te krijgen. We overleggen met de brandweer en politie en we onderzoeken hoe we het netwerk kunnen verbeteren en versterken.

Burgerhulpverleners

Burgerhulpverleners kunnen hierbij een belangrijke rol bij spelen. In de regio Gelderland-Midden zijn er dankzij deze bijzondere hulpverleners zelfs al levens gered. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee. 

Als burgerhulpverlener word je opgeroepen kunnen als er in je buurt een reanimatie nodig is. Je hebt dan een reanimatiecursus gedaan en je aangemeld bij het landelijk oproepsysteem HartslagNu. 

De meldkamer ambulancezorg kan burgerhulpverleners oproepen. HartslagNu geeft dan aan of ze een AED moeten meenemen vanaf een locatie dichtbij. Ook kan HartslagNu hen vragen direct naar het adres te gaan van de reanimatie

Ik wil burgerhulpverlener worden

Wil je burgerhulpverlener worden? Daarvoor moet je eerst een reanimatiecursus doen. Hier vind je een overzicht van de reanimatiecursussen in de regio. 

Je kunt je ook melden bij een van de organisaties die werkt aan een dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED's. Wij ondersteunen deze stichtingen met advies over hun activiteiten.