Informatie, kleurplaten en meer voor kinderen

Hoi! Wat leuk dat je in de kidscorner bent. Hier kun je allerlei informatie vinden over ziekenauto’s. Misschien heb je ons wel eens gezien toen je naar school fietste. Of toen je aan het sporten was. Of misschien heb je wel eens in een ziekenauto gelegen. Je vindt op deze website heel veel informatie over ziekenauto’s. Zo kun je bijvoorbeeld je spreekbeurt voorbereiden. Of een kleurplaat maken met een ziekenauto. 

Wat betekenen de volgende woorden?

Een ziekenauto noemen we met een moeilijk woord een ambulance. Een ziekenauto rijdt naar mensen die ziek zijn. Als mensen heel ziek zijn mag een ziekenauto heel hard rijden. Dan maakt een ziekenauto ook geluid. Je hoort dan de sirene van de ziekenauto en ziet zwaailichten. Een ziekenauto brengt meestal iemand naar het ziekenhuis. Daar is een dokter die de zieke mensen verder helpt. 

Mensen van de ziekenauto zien heel veel zieke mensen en ook kinderen. Wij noemen een ziek iemand ook wel een patiënt. Soms is iemand zo ziek dat er niet één maar twee ziekenauto’s komen. Mensen kunnen op allerlei manieren ziek zijn. Iemand die thuis is kan zich opeens heel ziek voelen. Of iemand kan een ongeluk krijgen met de auto. Dan is hulp nodig van een ziekenauto.

Als iemand in nood is bel je met de telefoon het noodnummer. Dat is in Nederland 112. Als je met 112 belt praat er iemand terug via de telefoon. Deze persoon zal proberen te helpen. Als er iets ergs gebeurt, haal er dan een volwassene bij. Bijvoorbeeld je vader, moeder, meester of juf. Bel dan samen het noodnummer. Het is heel belangrijk dat je zegt waar je bent. En ook dat je zegt waarom je belt. Dan kan er snel hulp komen met een ziekenauto. De persoon die jij aan de telefoon krijgt, zit in een meldkamer. Vanuit de meldkamer kan die persoon ook de brandweer en de politie bellen. 

Misschien ben je ons wel eens tegengekomen en vond je dat spannend. Dan kwamen wij heel hard voorbij met de ziekenauto en maakten wij veel geluid. Misschien deed je wel je handen over je oren omdat het geluid zo hard was. Wij zijn er altijd om te helpen. Ook als je pijn hebt en er een ziekenauto komt, is dat spannend. Maar je hoeft niet bang te zijn. We komen je helpen!

In een ziekenauto zitten vaak twee mensen. Zij hebben opvallende kleren aan. Zo kun je snel zien dat ze van de ziekenauto zijn. Deze mensen komen helpen. Eén van deze mensen stuurt de ziekenauto en mag hard rijden als dat nodig is. De bestuurder noemen we ook wel een chauffeur. De ander doet het meeste van de verzorging. Die persoon noemen we de verpleegkundige. 

Een ziekenauto heeft een brancard. Dat is soort bed met kleine wielen. Zo kunnen mensen van de ziekenauto de zieke persoon makkelijk van de ene naar de andere plek rijden. De brancard gaat ook in de ziekenauto. De mensen van de ziekenauto zetten de brancard vast zodat de zieke persoon tijdens het rijden op z’n plek blijft. 
 

Het kan zijn dat je ons ook op televisie hebt gezien. Bijvoorbeeld in dit filmpje. Hierin gaat Jochem van Gelder  met Lonneke werken in de ziekenauto.

Meer weten?

Vind je het leuk om meer te lezen over de ziekenauto en andere hulpdiensten? Bij de boeken en filmpjes hieronder vind je meer informatie.