Physician Assistant op de ambulance

De afgelopen jaren stijgt het aantal ambulanceritten. Ook verandert de vraag van de patiënt. De vraag wordt complexer doordat mensen ouder worden en vaak meer ziekten tegelijk hebben.

Pilot Physician Assistant

Als Ambulancezorg Gelderland-Midden willen we voor iedere patiënt de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment door de juiste zorgverlener blijven leveren. Daarom onderzoeken we door een pilot of het inzetten van de Physician Assistant hierbij helpt. 

Download de factsheet

Benieuwd naar hoe en waarom we deze proef draaien? Je ziet het in één oogopslag op de 'Ambulance factsheet Physician Assistant'.

Ambulance factsheet Physician Assistant_def.pdf

Doel

Wat is het doel van deze pilot?

Het doel van deze pilot is inzicht krijgen in de impact van een Physician Assistant in de ambulancezorg op toegankelijkheid, kwaliteit en patiëntveiligheid. 

Ambulance factsheet Physician Assistant

Methode en werkwijze

Ambulancezorg Gelderland-Midden start een pilot (proef) met Physician Assistant in de ambulancezorg. De pilot is bezig van januari tot en met juni 2024. In juli 2024 volgt een evaluatiemoment. Daarna besluiten we of we doorgaan met de pilot.

Om de pilot te evalueren verzamelen we de volgende informatie:

  • Kenmerken van de patiënten (bijvoorbeeld leeftijd, geslacht en diagnoses)
  • Kenmerken van de ritten (bijvoorbeeld tijden en uitgevoerde behandeling)
  • Hoe vaak de ambulance terug komt binnen drie dagen
  • Ervaring van patiënten
  • Veiligheidsmeldingen (VIM en calamiteiten)

Resultaten

De eerste resultaten worden verwacht in augustus 2024.

Projectteam

Het project wordt uitgevoerd door een projectgroep van Ambulancezorg Gelderland-Midden. Deze projectgroep bestaat uit medewerkers van bureau medische advisering, beleid, management en de physician assistants. 

Meer weten over dit project?

Remco.Ebben@vggm.nlProgrammamanager Innovatie en Onderzoek