Jaarwisseling in Gelderland-Midden

Deze jaarwisseling tijdens de coronacrisis was het in de lucht en op straat met vuurwerk veel rustiger dan gebruikelijk. Toch moest de brandweer 90 keer uitrukken, onder meer voor een vuurwerkexplosie in een woning en verder vooral voor buitenbranden, zoals containers, afval, rommel en vreugdevuurtjes. Vorig jaar rukte de brandweer 97 keer uit.

Diverse meldingen

De ambulancezorg in Gelderland-Midden kreeg te maken met een handvol meldingen vanwege oud en nieuw, onder andere door carbidschieten. In Ede en Barneveld ontstonden buitenbranden in een caravan. Zeven keer ging de brandweer ter plaatse voor een brand bij een gebouw. In Garderen en Harskamp ontstond brand in een leegstaand pand. Voor zover bekend zijn bij de branden geen gewonden gevallen. In 14 gevallen was er een voertuig bij de brand betrokken. In de helft van de gevallen ging het om autobranden in Arnhem.

Toch in gevaar gebracht

Ahmed Marcouch, voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, over de jaarwisseling: ‘Onze inwoners begrepen goed dat het dit jaar draaide om de bestrijding van corona en gaven ruim gehoor aan het vuurwerkverbod. Toch was tuig actief die ons willens en wetens in gevaar brengt. Met bovendien onacceptabele agressie tegen ons hulpverleners. Terecht dat geweld tegen hulpverleners en gezagsdragers dubbel bestraft wordt. Onder meer tegen de brandweer in Velp waren omstanders agressief. Toen de politie een feest ontruimde op bevel van de burgemeester, raakten agenten gewond en zijn vier personen aangehouden.

Marcouch bedankt namens de burgemeesters van Gelderland-Midden voor de deskundige inzet, zowel van de beroepshulpverleners als van de vrijwillige helpers: ‘Ik heb ze de hele nacht aan het werk gezien, zodat onze bewoners veilig thuis waren.’