EHBO- en reanimatiecursussen

Ongelukken zitten in een klein hoekje. Thuis, op straat, op school en op het werk kunnen altijd kleine ongelukjes gebeuren. Ook kan iemand onwel worden waar jij bij staat. Je kunt leren wat je dan moet doen. Dat kan bijvoorbeeld met een training van EHBO-verenigingen, het Rode Kruis of andere aanbieders. Je leert dan hoe je slachtoffers kan helpen. 

Reanimatiecursus

Bij een reanimatiecursus leer je:

  • Hoe je een hartstilstand kan herkennen.
  • Hoe je een reanimatiehandeling (mond-op-mondbeademing en hartmassage) moet uitvoeren.
  • Hoe je een automatische externe defibrillator (AED) moet bedienen. Een AED kan in sommige gevallen het hartritme van de patiënt herstellen. 
  • Hoe je een stabiele zijligging moet toepassen.

EHBO-cursus

Bij een EHBO-cursus leer je:

  • Vaardigheden om adequaat hulp te verlenen.
  • Hoe je ziektebeelden zoals beroerte, lage bloedsuiker en verslikken/verstikken herkent en kunt behandelen. 
  • Hoe je verwondingen zoals brand- en snijwonden, kneuzingen en botbreuken herkent en kunt behandelen. 
  • Hoe je verbandmiddelen moet gebruiken. Denk aan verbandmiddelen zoals drukverbanden, zwachtels en mitella’s. 

Per aanbieder en doelgroep verschilt de inhoud van de EHBO-cursus. Zo zijn er EHBO-cursussen voor kinderen en voor sportletsel. Ook voor bedrijven zijn er specifieke EHBO-cursussen. De meeste aanbieders hebben een algemene EHBO-cursus met veelvoorkomende handelingen. 

Waar volg je deze cursussen?

Vaak kun je in je (woon)omgeving terecht voor een aanbieder van een EHBO-cursus. Soms geven aanbieders een cursus in een buurthuis of maatschappelijke organisatie in je regio. Ook zijn er EHBO-verenigingen die een opleiding aanbieden. Je kunt ook terecht bij vestigingen van het Rode Kruis. Zij zijn landelijk actief. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor de vestigingen van het Rode Kruis. Ook zijn er bedrijven die EHBO-cursussen aanbieden. 

Wist je dat soms jouw eigen zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering een EHBO-cursus vergoedt? Kijk in de verzekeringspolis van je zorgverzekeraar of je recht hebt op zo’n vergoeding.