Onze samenwerking met de brandweer

Wij werken nauw samen met de brandweer omdat deze vaak sneller ter plaatse kan zijn. Ook helpt de brandweer ons als slachtoffers moeilijk bereikbaar zijn. 
 

Reanimaties

Reanimaties zijn spoedgevallen waarbij elke seconde telt. Daarom is het belangrijk dat de reanimatie binnen enkele minuten start. De brandweer heeft in 41 woonkernen een kazerne en kan daardoor vaak eerder bij een incident zijn. 

De meldkamer ambulancezorg (MKA) vraagt de meldkamer brandweer daarom om ook mee te rijden naar een reanimatie. Een brandweerteam van twee of meerdere personen gaat dan naar het incident en start de reanimatie. Bij de reanimatie maken ze gebruik van de Automatische Externe Defibrillator (AED) om het hartritme van de patiënt te herstellen.

Moeilijk bereikbaar

De brandweer assisteert ook als patiënten op moeilijk bereikbare plekken liggen of als een persoon in het water ligt. Een moeilijk bereikbare plaats is bijvoorbeeld een flat zonder lift. De brandweer assisteert bijvoorbeeld als de patiënt naar beneden moet. De brandweer komt dan met een hoogwerker en de patiënt ligt dan in de bak van de hoogwerker. 
 
De brandweer helpt ook als we een patiënt met een vacuümmatras naar beneden moeten tillen. Deze gebruiken we als de patiënt boven in een woning ligt en de hoogwerker niet kan assisteren. Het matras wordt als een cocon om de patiënt heen gevouwen, hard gemaakt (met vacuüm) en dan wordt de patiënt voorzichtig naar beneden gegleden. 

Ook helpt de brandweer bij traumatische ongevallen zoals verkeers- en bedrijfsongevallen. Soms komt het voor dat de patiënt niet direct bereikbaar is voor het ambulanceteam. De brandweer helpt dan mee om de patiënt te bevrijden.