Onze samenwerking met jou

Jij kunt Ambulancezorg Gelderland-Midden ook helpen en zo bijdragen aan de veiligheid in onze regio. Bijvoorbeeld door 112 te bellen in geval van nood. Door goed te reageren als je een ambulance met zwaailichten en sirenes ziet. Door je aan te melden als burgerhulpverlener en/of door een AED aan te schaffen, bijvoorbeeld met je bedrijf of buurt.

112 bellen

Soms telt elke seconde. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk 112 te bellen. Daarmee kun je levens redden. Op deze pagina lees je wat er precies gebeurt als je 112 belt en hoe je ons verder zo goed mogelijk kunt helpen. 

Een AED aanschaffen

Iets anders dat je kunt doen is een Automatische Externe Defibrillator (AED) aanschaffen, of daarbij helpen. Met een AED kun je het hartritme van een patiënt herstellen. Samen met je buurtgenoten kun je bijvoorbeeld via BuurtAED een AED aanschaffen. Klik hier voor meer informatie over BuurtAED. Zo kan het aanschaffen van een AED opeens haalbaar zijn. Bovendien kan de AED ook overal in de buurt nodig zijn. 

Misschien kun je ook jouw werkgever overtuigen om een AED aan te schaffen. Heeft jouw bedrijf al een AED in het pand voor de bedrijfshulpverlening? Je kunt de AED aanmelden bij HartslagNu. Andere burgers kunnen de AED dan ook gebruiken bij een reanimatie in de buurt. Zo vergroot je de meerwaarde van die AED. 

Reageren op zwaailichten en sirenes

Je helpt ons ook door goed te reageren op zwaailichten en sirenes. Het belangrijkste daarbij is dat je kalm blijft en geen onverwachte dingen doet. Lees hier meer over hoe je goed reageert op zwaailichten en sirenes. 

Burgerhulpverlener

Bij HartslagNu kun je je aanmelden als burgerhulpverlener. Dan krijg je een oproep om te reanimeren als er in jouw directe omgeving iemand nodig is. Hiervoor hoef je slechts een geldig diploma van een reanimatiecursus te hebben. Heb je deze nog niet? In jouw buurt is er waarschijnlijk een opleider aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan het Rode Kruis of een lokale stichting. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (deels) een reanimatiecursus. Vraag dit na bij je eigen zorgverzekeraar. 

AED in een buitenkast

Nog beter is het om de AED bereikbaar te maken aan de buitenkant van het gebouw. Dat kan met een buitenkast. Met een buitenkast is de AED 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk voor burgerhulpverleners, en dat is een groot voordeel.  

Wil je ergens een AED plaatsen? Op de site van de Hartstichting kun je bekijken waar nog een AED mist. Hier zie je of er in jouw buurt nog een AED nodig is. 

Ook kun je contact opnemen met de lokale stichting (link naar overzicht) voor advies over de aanschaf of de precieze locatie van een AED.