Zo overgrootopa, zo achterkleinzoon: 'Werken bij de ambulance geeft mij voldoening'

Na jaren werken bij de Marachaussee miste ambulancechauffeur Thomas ten Hoedt de zorgende taak. Hij switchte van baan en ging bij de ambulance werken. “Ik wilde meer de hulpverlenende kant op en echt bezig zijn met mensen. Daarnaast vind ik het ook echt leuk om te rijden. Ja, verkeer is echt mijn ding.”
 

Inmiddels werkt hij al vier jaar bij ambulancezorg Gelderland-Midden en hij heeft geen dag spijt van zijn beslissing. “Het geeft mij voldoening iets voor de medemens te doen.” Toen Thomas de overstap maakte vertelde zijn vader dat zijn overgrootopa Karel Ten Hoedt ook ambulancechauffeur was.

Tekst loopt door onder foto

Karel ten Hoedt

Foto: Karel ten Hoedt poseert met verpleegkundigen voor de ambulance in 1936
 

 

Karel was van oorsprong bankwerker, hoe hij aan de baan is gekomen weet Thomas niet. “Ik denk dat hij via via erin is gerold.” Overgrootopa Karel is in 1889 geboren en was 47 jaar toen de foto werd gemaakt. “Ik weet dat hij één van de eerste ambulancechauffeurs van de gemeente Arnhem is geweest. In die tijd viel de ambulance vanaf het begin onder de gemeente, daarvoor werden ze nog met een kar opgehaald.”

Karel woonde op het terrein van het oude ziekenhuis. “Als er een ongeluk was gebeurd dan werden ze opgehaald en haalden ze de ambulance uit de garage en gingen op pad.” Het bloed kruipt wellicht toch waar het niet gaan kan. “Mijn opa en vader hebben allebei een andere baan gekozen, maar toen ik hoorde dat mijn overgrootopa hetzelfde beroep had vond ik dat toch bijzonder.”

Ambulancechauffeur Thomas ten Hoedt
Karel ten Hoedt