Responstijd

Responstijd: hoe snel komt een ambulance?

De responstijd is de tijd tussen het bellen naar 112 en het moment dat de ambulance bij de patiënt aankomt. Dit proces bestaat uit drie onderdelen: 

  • Meldtijd
    Dit is de tijd tussen het opnemen van de telefoon door de meldkamer en het moment dat de ambulance door de centralist wordt gealarmeerd.
     
  • Uitruktijd
    Dit is de tijd tussen het alarmeren van de ambulance en het moment dat het ambulanceteam vertrekt.
     
  • Aanrijtijd
    Dit is de tijd tussen het vertrek van de ambulance en de aankomst bij de patiënt.  

Hoe snel moet een ambulance er zijn?

In Nederland is afgesproken dat een ambulance bij de spoedritten A0 en A1 (zie uitleg in de volgende alinea) in 95% van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. Dit is een planningsnorm, geen medische norm. Het RIVM gebruikt deze norm om te bepalen hoeveel ambulances en welke standplaatsen nodig zijn.  

Nieuwe urgentie-indeling sinds 2024

Sinds 2024 zijn er zeven urgenties voor ambulancezorg. Dit helpt om zorg beter af te stemmen op de ernst van de situatie. En om geen onnodige risico’s in het verkeer te hoeven nemen. De urgenties lopen van A0 (meeste spoed) tot C2 (zelfzorgadvies aan de patient). Voor zowel A0 als A1 geldt de planningsnorm van 15 minuten.

  • A0: Levensbedreigende situatie, de ambulance moet met de hoogste spoed komen. Als het nodig is, kan vanuit de meldkamer een minder dringende rit worden afgebroken, zodat die ambulance kan worden ingezet op de spoedrit.
  • A1: Ook een spoedgeval, maar net iets minder urgent dan A0.

Toename van de responstijden

De responstijden bij de spoedritten A0 en A1 zijn de afgelopen jaren langer geworden, zowel in Nederland als in onze regio. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals: bevolkingsgroei, een groeiende groep oudere mensen die zorg nodig heeft, tekort aan zorgpersoneel in gehele gezondheidszorg en overbelasting bij andere zorgorganisaties waardoor sneller een beroep op de ambulancedienst wordt gedaan.

We werken in Gelderland-Midden aan verbetering van onze responstijden. Maar minstens zo belangrijk is de kwaliteit van zorg. Onze ambulancezorg bij bijvoorbeeld hartfalen of een hersenbloeding is landelijk zelfs bovengemiddeld goed. 

Kwaliteit van zorg

Hoe snel een ambulance komt, zegt niet alles over de kwaliteit van de zorg. Het belangrijkste is dat de patiënt de juiste zorg op het juiste moment krijgt. We verbeteren de zorg op verschillende manieren, zoals:

  • Sinds 2024 zijn er zeven urgenties in plaats van drie. Hierdoor krijgt elke patiënt zorg die beter past bij zijn of haar situatie.
  • Er zijn meer mobiele zorgconsulten. Dit betekent dat een patiënt steeds vaker ter plaatse geholpen wordt en niet naar het ziekenhuis hoeft.  

Zo zorgen we ervoor dat ambulancezorg steeds beter aansluit bij de zorgvraag van de patiënt. 

Bel 112 alleen bij spoed

Steeds meer mensen bellen 112 voor een ambulance, ook als het geen levensbedreigende situatie is. Maar een ambulance is alleen bedoeld voor ernstige noodsituaties, zoals een hartaanval, beroerte of ernstig ongeluk.

Heeft u klachten die niet direct levensbedreigend zijn? Dan kunt u vaak sneller geholpen worden door de huisarts of huisartsenpost. Als een ambulance onderweg is naar iemand met een minder ernstige klacht, kan hij niet op tijd bij iemand zijn die écht spoedzorg nodig heeft.

Twijfelt u? Bel de huisarts of huisartsenpost. Zij helpen u graag verder.