Onderzoek naar opnieuw ambulancezorg na een eerste consult

Een inzet van een ambulance eindigt in toenemende mate in een mobiel zorgconsult, waarbij de patiënt ter plaatse diagnostiek, behandeling, zelfzorginstructie en mogelijk een verwijzing ontvangt. Soms komt de ambulance terug nadat een patiënt is thuisgelaten. Onduidelijk is hoe vaak we bij patiënten terugkomen en wat de redenen hiervoor zijn. 

Doel

Inzicht krijgen in hoe vaak en waarom de ambulance binnen drie dagen terugkomt nadat een patiënt bij de eerste ambulance inzet is thuisgelaten. 

Methode/werkwijze

Alle ambulance inzetten in het jaar 2022 waarbij een patiënt is thuisgelaten en waarbij binnen drie dagen opnieuw een ambulancecontact plaatsvindt zijn geanalyseerd. 

Resultaten

In 2022 heeft Ambulancezorg Gelderland-Midden 13.879 patiënten thuis gelaten. Hiervan kregen 585 (4,2%) patiënten opnieuw ambulancezorg binnen 72 uur. De meest voorkomende categorie met redenen voor opnieuw ambulancezorg is gerelateerd aan ziekte (48,8%). Daarna volgen patiënt gerelateerde redenen (23,8%), professional gerelateerde redenen (19,4%) en herconsulten die niet gerelateerd zijn aan het eerste mobiele zorgconsult (8,0%). 73,7% van de patiënten die opnieuw ambulancezorg krijgt wordt dan vervoerd naar het ziekenhuis. 

Deze resultaten laten zien dat de ambulance slechts bij een klein deel van de patiënten die zijn thuis gelaten weer terugkomt en dat dit vaak te maken heeft met verergering van ziekte. Dit was nog niet aan de hand bij de eerste ambulance inzet. 

Benieuwd naar de resultaten? Download dan de infographic (PDF) onderaan deze pagina.

Projectteam

Het project is uitgevoerd door zes ambulanceprofessionals (verpleegkundigen en medisch hulpverleners) die werkzaam zijn bij de ambulancedienst Gelderland-Midden.  

Infographic herconsulten

Meer weten over dit project?

Remco.Ebben@vggm.nlProgrammamanager Innovatie en Onderzoek